Σχετικά με εμάς

Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα και Ανακοινώσεις

Άλμπουμ Φωτογραφιών

Εκδηλώσεις

 

Π.Σ. Ίνατος

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού ΤΟΠΙΟΥ, το οποίο θα αξιοποιεί τα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Ινίου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ»

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ
 

Νερόμυλος

Στην περιοχή μας η παρουσία του νερού ήταν πάντα έντονη, υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία αγροτικής κληρονομιάς στην ύπαιθρο όπως οι «καταπότες», ρυάκια δηλαδή που έτρεχε το νερό από τις διάφορες πηγές ή το ποτάμι μέχρι να καταλήξει χαμηλότερα στα χωράφια. Δυστυχώς πριν μερικά χρόνια ορισμένα από αυτά σκεπάστηκαν, χάνοντας την παραδοσιακή τους χρήση.

Στην ύπαιθρο κατά μήκος των χειμάρρων, υπάρχουν αξιόλογα μικρά γεφύρια όπου διέρχονται πολλές περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες συνδυάζουν και άλλα στοιχεία της αγροτικής κληρονομιάς, όπως είναι π.χ οι νερόμυλοι.

Η συντήρηση, ανάδειξη και αποκατάσταση  αυτών των μνημείων  είναι παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τεκμηριωμένα στη διατήρηση της παραδοσιακής εικόνας των οικισμών, την τοπική αρχιτεκτονική και την αγροτική κληρονομιά και είναι σε πλήρη συμβατότητα με την προώθηση του στόχου της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος ΙΝΙ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ» έχει στην κυριότητα του τον παλιό νερόμυλο στη θέση Κεφάλα Ινίου.  Στην παρούσα φάση, το πιο σπουδαίο για το σύλλογο είναι η ανάπλαση του παλιού νερόμυλου, ένα έργο όραμα κι υπόσχεση, όρκο στους παππούδες και στοίχημα συνδυασμού στο σώμα του σύγχρονου και του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

Στόχος, εκπόνηση και υλοποίηση προγράμματος με τον κύκλο του ψωμιού, από τη σπορά μέχρι το ξεφούρνισμα με την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών και μέσων και κυρίως μέσα από την ανακαίνιση και λειτουργία του νερόμυλου, που ήταν από τους πρώτους βιοτεχνικούς αναπτυξιακούς μοχλούς.

Πρόθεση του συλλόγου είναι η αναπαλαίωση και επαναλειτουργία του σαν εκπαιδευτικό εργαστήρι με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Στην περιοχή υπάρχουν μνημεία όπως ανεμόμυλοι, πηγάδια, παλιά αντλιοστάσια, στέρνες, βρύσες κλπ.

Related Events
Καμία εκδήλωση

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τα ενημερωτικά μηνύματά μας.