Σχετικά με εμάς

Διοικητικό Συμβούλιο

Νέα και Ανακοινώσεις

Άλμπουμ Φωτογραφιών

Εκδηλώσεις

 

Π.Σ. Ίνατος

Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού ΤΟΠΙΟΥ, το οποίο θα αξιοποιεί τα πολύπλευρα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής του Ινίου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοινώσεις

Διαβάστε Ανακοινώσεις, για τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας. 

Ανασκαφές και ιστορία

Έρευνα για την διασύνδεση και σχέση των Αρκάδων της Πελοποννήσου με τους Αρκάδες της Κρήτης ζητούν επιστήμονες και τοπικοί φορείς καθώς έρχονται στο φως νέα δεδομένα από την αρχαιολογική σκαπάνη στο νησί.

Με την καθοδήγηση του γνωστού αρχαιολόγου και συγγραφέα Δρ. Αντώνη Βασιλάκη αποκαλύφθηκαν στο χωριό Ίνι Ηρακλείου, σε πρόσφατη ανασκαφή, σημαντικά ευρήματα και επιγραφές που μαρτυρούν την ύπαρξη της Αρχαίας Αρκαδίας 2 στο νησί, μιας πόλης με διεθνή εμβέλεια.

Ωστόσο οι ανασκαφές σταμάτησαν σχεδόν εν τη γενέσει τους λόγω έλλειψης πιστώσεων, προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών φορέων οι οποίοι ζητούν την χρηματοδότηση των ανασκαφών από το υπουργείο Πολιτισμού για την αποκάλυψη και ανάδειξη στο σύνολο της, της Αρχαίας Αρκαδίας αλλά και να ερευνηθεί εκ νέου η «διασύνδεση» των Αρκάδων της Κρήτης με τους Αρκάδες της Πελοποννήσου.

Στα ερείπια της πόλης, σύμφωνα με τον Α. Βασιλάκη διασώζονται δέκα επιγραφές, κάποια κτίρια ανάμεσα στα οποία ένα λουτρό, ένα υδραγωγείο και μια επισκοπική Βασιλική, παρόμοια με αυτή της Γόρτυνας. «Στόχος είναι να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ανασκαφές. Να αγοραστεί από τους ιδιώτες ο γύρω χώρος της Βασιλικής και να αναδειχθεί το κτίριο καθώς είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης», δήλωσε ο Α. Βασιλάκης προσθέτοντας ότι «οι κάτοικοι της πιθανόν να κατάγονταν –να μεταφέρθηκαν τον 12 αιώνα π.Χ- από την Πελοπόννησο, όπως δείχνει το εθνικό τους όνομα Αρκάδες και ίσως να ήταν μια από τις φυλές που αναφέρει ο Όμηρος ως χαρακτήρας (κάτοικος) της Κρήτης.

Ανατολικότερα του Ινίου, όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος, στην περιοχή Αφράτι υπήρχε αρχικά η Αρκαδία 1 η οποία ως θρησκευτικό, πολιτικό και οικονομικό κέντρο μεταφέρθηκε αργότερα στο Ίνι, ενώ υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή Μονοφατσίου και Πεδιάδας μικρές αρχαίες κώμες. 

«Κοινό Αρκάδων»: ομοσπονδιακό κοινοτικό σύστημα

Η πόλη διοικείται με το ομοσπονδιακό κοινοτικό σύστημα (<<Koινόν Αρκάδων») αλλά ήταν ένα ενιαίο κράτος. Δεν φαίνεται ότι δπμιουργήθηκε στα όριό της ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Οι πιο σημαντικές κώμες n δήμοι ήταν n Πρίανσος (στο λόφο Κάστελος), η Ίνατος (στην παραλία του Τσούτoσυρα και άλλες που γνωρίζουμε το όνομά. τους αλλά δεν έχουν εvτοπιστεί n γνωρίζουμε που βρίσκονται αλλά δεν γνωρίζουμε το όνομά τους: Οι Διαταλείς (πιθανόν στο Αφρατι),η Ολόπυξος, οι Φαρές, n Ελατoς, αλλά και οι Κώμες που τα ερεΙπlα τους έχουν εντοπισθεί στους Βακιώτες, στους Κασάνους, στο Νιπηδητό. στην Έμπορο. στο Ξενιάκο, στο Καραβάδο, στην Παναγιά, στο Μαχαιρά, στα Ρουσοχώρια.

Τα λατρευτικό κέντρα της πόλης βρίσκονται σε τρεις κώμες: τα αρχαιότερα είναι το ιερό της Άρτεμης στο Αφράτι και το λατρευτικό σπήλαιο της Ειλείθυιας στnνΊνατο (Τσούτσουρα), ενώ αργότερα nταν ένα ιερό του Ασκληπιού στην Κεφάλα Ινίου (πιθανόν orn θέση Ζωοδόχος Πnγή). Άλλοι θεοί, που λατρεύονταν και τα ονόματά τους αναφέρονται στις επιγραφές της πόλης, ήταν ο Δίας Άμμωνας, η Αθηνά και n νύφn Τελφούσα. Βασική εορτή αναφέρονται τα Ασκληπιεία.

 

Related Events
Καμία εκδήλωση

Newsletter

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τα ενημερωτικά μηνύματά μας.